Muffinki marchewkowe z orzechami włoskimi
Składniki na ciasto:
💚 jajo (1 sztuka)
💚 mąka pszenna (1 szklanka)
💚 ksylitol (6 płaskich łyżek)
💚 marchew (1 duża sztuka)
💚 masło (1 łyżka)
💚 mleko (7 łyżek)
💚 orzechy włoskie (6 sztuk)
💚 proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
Dekoracja:
💚 orzechy włoskie (3 sztuki)
💚 serek śmietankowy (4 łyżeczki)
💚 masło (3 łyżeczki)
💚 ksylitol (3 łyżeczki)
💚 sok z cytryny (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy posiekać nożem. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Ciasto równomiernie przełożyć do foremek na muffinki w osłonkach papierowych. Piec około 30 min w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Serek wymieszać z masłem, ksylitolem i sokiem z cytryny. Przestudzone muffinki udekorować polewą i połówkami orzechów.
Twój komentarz