Warto więc zrezygnować z dodatkowego dosalania potraw oraz ograniczać jej dodawanie podczas gotowania. Wysokie spożycie sodu w diecie, może być uwarunkowane nie tylko stosowaniem soli kuchennej, ale także spożywaniem produktów żywnościowych bogatych w ten składnik pokarmowy (wędliny, wędzonki, sery żółte, topione, słone pieczywa, gotowe sosy i zupy, konserwy mięsne, dania typu Fast Food, kiszonki, itp.). Znaczącym źródłem tego składnika są także różne słone przekąski, jak chipsy, paluszki, słone orzeszki, a także frytki. Udział tego typu produktów powinien być, więc wyraźnie ograniczany. Do przyrządzania potraw nie należy stosować soli niejodowanej oraz słonych mieszanek przyprawowych.
Polecane artykuły
Witaminy i minerały - czy warto je stosować?
czytaj więcejZ każdym dniem nasz organizm toczy nieustanną walkę o przetrwanie. Wszelkie nawet najmniejsze błędy w stylu życia, powodują kumulowanie niebezpiecznych zmian, prowadząc w efekcie do pogorszenia naszej kondycji zdrowotnej. Nadmiar ...
Ile kalorii powinna spożywać kobieta w ciąży?
czytaj więcejOdpowiednia podaż kalorii w diecie ciężarnej kobiety jest niezwykle istotna. Nie oznacza to jednak, że potrzeby energetyczne w ciąży są na tyle wysokie, by pojawiała się konieczność stosowania diety o ...